Ange ditt sökord

FOTLEDSSTUKNING

Symtom och vanlig orsak
En fotledsstukning sker oftast vid hastiga vridvåld mot foten. Har Du snubblat över en trottoarkant, promenerat i höga klackar eller varit aktiv inom sport/idrott, kan du ha upplevt en fotledsstukning någon gång. När fotleden vrids i ett onormalt rörelsemönster stretchas ligament och muskelsenor i foten ut, och blödning och inflammation uppstår till följd. I dem flesta fall går inget sönder i foten, men vid större fotledsstukningar kan framför allt ligament få skador, det förändrar oftast inte din rehabiliteringsprocess. Det finns också risk att frakturer uppstår vid fotledsstukningar, detta är något som din Fysioterapeut eller läkare kommer att utesluta vid ett första besök.

Initiala symptom är framför allt svullnad, smärta och blåmärken på framför allt utsida fot, men också ibland även insida fot. Till en början kan det kännas svårt att gå på foten med stelhet och belastningssmärta, men allt eftersom du rör på dig känns foten succesivt bättre.

Prognosen vid fotledsstukningar är god, dock kräver en viss följsamhet till rehabiliteringen för att minska risken får nya fotledsstukningar i framtiden. Den generella prognosen är 12 veckor med kontinuerlig rehab för fotledsstukningen.

Vanlig behandling
Vid det akuta skedet anses det fördelaktigt med högläge för din onda fot, samt lättare cirkulatoriska övningar så som att vicka på tårna, vicka på fotleden och ta lätta promenader om smärtan tillåter. Vi på Hela Kroppen har god kompentens inom rehabilitering av fotledsstukningar, och kommer guida dig genom ett rehabiliteringsprogram för att Du så snart som möjligt ska få tillbaks full funktion i din fot. Rehabiliteringen består framför allt av belastnings- och balansövningar, för att succesivt öka till något mer utmanande övningar.

Om din terapeut (Naprapat, Fysioterapeut, Kiropraktor) misstänker att skada på ligament eller skelett har skett i samband med fotledsstukning, kommer du att remitteras till en Ultraljudsundersökning som genomförs hos oss på Hela Kroppen.

Vid kraftigare fotledsstukningar finns möjlighet att komma till någon av våra specialiserade fysioterapeuter inom Ortopedi eller Idrottsmedicin som guidar dig i din rehabilitering.