Anders ergonomitips för kontoret
Vår naprapat och ergonom Anders medverkade tidigare i Unionens medlemstidning Kollega och tipsade om några enkla saker att tänka på när det gäller ergonomin på kontoret. ”Sharing is caring” och därför tänkte vi dela med oss av tipsen även här.
Stå rätt
Bästa sättet att stå vid skrivbordet är att fördela vikten på båda fötterna. Om vi inte tänker på det varvar vi ofta tyngden genom att vi står upp över huvud taget. När du höjer ditt bord är det viktigt att du höjer upp det ordentligt så att du inte står och hänger på det.
Sitt rätt
Varva att sitta hela vägen tillbaka mot ryggstödet med att ibland höja upp stol och bord en aning och sitt på stolens framkant med rak rygg och en mer öppen vinkel i knäna. Försök exempelvis när du läser eller pratar i telefon, att luta dig tillbaka ordentligt i viloställning på stolen.
Kolla din skärm
För att skona nacke och axlar är det viktigt att inte vinkla huvudet nedåt eftersom belastningen i nackens stödjestrukturer ökar tredubbelt redan vid 30 graders vinkel. En stationär skärm är alltid att föredra framför en bärbar. Dina ögon ska vara i övre kanten av bildskärmen.
Häng inte med armarna
Vinkla ned tangentbordet för att undvika spänningen i underarmsmuskelaturen. Dina armar ska vila ordentligt på skrivbordet. Om armarna hänger i luften ökar spänningen i kappmuskeln, som sköter axelns rörelse. Sköter du inte om den muskeln kan du råka ut för det så kallade askungesyndromet, muskler som hela tiden får arbeta lågintensivt och inte får chans att vila.
Ögonen har också muskler
Försök om det går att sitta så att solljuset kommer in från sidan. Kommer det rakt framifrån stör det ögats anpassning till ljuset. I ett optimalt arbetsrum bör din bildskärm vara fem gånger ljusare än det som finns i periferin och den närmaste omgivningen tre gånger ljusare. Om du inom ögats synfält har ett fönster med dagsljus som kommer framifrån så stör det ögats förmåga att anpassa sig och du blir trött och kan få värk i både ögon och nacke.